Türkiye'de Oturum ve Çalışma İzni
Türkiye'de vize muafiyet süresinden daha uzun kalmak isteyen yabancı uyruklu kişierin ilgili makamlar aracılığı ile Türkiye Oturum İzni başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. Türkiye’de ikamet etme niyetinde olan İngiltere Vatandaşları'ndan bu işlemler için çeşitli evrakları temin etmesi istenmektedir. Kısa Süreli Oturum İzini başvurularında taşınmaz gayrimenkulü bulunan yabancı uyrukluların ayrıca Türkiye’de iş kuracak olan kişilerin belirtilen evrakları İl Göç İdaresi Müdürlüğü'ne teslim etmesi gerekmektedir.
İkamet Tezkeresi için Göç Mevzuatında Başvuru Süreci ve Randevu İşlemleri
Kişi Oturum İzni Başvurusu için randevu alarak gerekli evrakları ile beraber ilgili makamda mülakata girer. Yapılan mülakat esnasında başvuru sahibinin yazılı olarak sunmuş olduğu resmi evrakları ile birlikte sözlü beyanları da önem arz etmektedir. Bu nedenle çelişkili bilgilere yer vermemek adına yazılı olarak hazırlamış olunan dosya ile sözlü olarak beyan edilen bilgilerin tutarlı olması gerekmektedir.
T.C. Oturma İzni Başvurusu'nda bulunmak isteyen yabancı uyruklu kişiler, ilk kez oturum veya çalışma iznine başvuruda bulunuyorsa bunu belirterek randevu işlemlerini gerçekleştirmelidir. Mevcutta İkamet Tezkeresi olan yabancı uyruklu kişi ikamet uzatma işlemi yapacak ise bu doğrultuda ilk olarak ikamet tezkerisi süresini dikkat etmelidir. Süresi geçen ikamet tezkeresi için uzatma işlemi yapılamamaktadır. Yerleşim yerine uygun olarak kişi, İl Göç İdaresi Müdürlüğü'nden işlemlerini yürütmektedir. Randevu İşlemleri iligili Göç İdaresi'nin sistemi üzerinden gerçekleştirilir.
Başvuru işleminde önemli olan nokta, evrak listesinde de sık sık bahsedilen başvuru formunun eksiksiz ve doğru bilgiler ile doldurulması olacaktır. Türkiye'de Oturum ve Çalışma İzni Başvuru Formu doldurulduktan sonra sistem tarafından randevu tarihi, saati ve başvuru numarası verilir. Bu formun çıktısı olarak alınan bilgiler, ülkeye giriş çıkış hakkı tanımaz sadece verilen randevu saati ve randevu gününe kadar kişinin ülkede yasal olarak kalabileceğini ifade eder.
Başvuru esnasında sistemde gerek duyulan zorunlu aşamalardan biri; kişinin güncel fotoğrafının yüklenme işlemidir. Fotoğrafsız başvurular kabul edilmeyeceği gibi, kişinin almış olduğu randevu kaydı değiştirilemez ve iptal edilemez konumdadır. Bu nedenle sistem üzerinden alınan randevu için uygunluk kontrolünün yapılması ve randevu gününe kadar gerekli tüm evrakların temin edilmesi gerekmektedir.
İngiltere Vatandaşıları'nın Türkiye'de Oturum İzni Başvurusu için Gerekli Evraklar
Türkiye'de İkamet İzni Başvurusu için kişinin şahsen mülakata katılması gerekmektedir. Yapılan başvurular yabancıların resmi temsilci ya da vekaletnamesi sunulan bir beyannameyi avukat aracılığıyla yapılabilirler. Fakat başvuru sırasında kişilerden de hazır bulunmaları istenmektedir. Seyahat amacının net olarak ifade edilmesi ve anlaşılması için görüşmeler uzayabilir, kişi bu süreçte tarafından istenen tüm yazılı ve sözlü bilgileri iletmek ile yükümlüdür.
İngiltere Vatandaşları'nın Oturma ve Çalışma İzni Başvurusu'nda, İkamet İzni Başvuru Belgesi verilmektedir. Bu belgenin imkanı ise 90 gün süre Türkiye’de resmi kalışı ifade etmektedir. Kişi İkamet İzni Başvuru Formu'nda pasaport ya da pasaport yerine geçebilecek resmi kimlik belgeleri ibraz etmek zorundadır. Başvuru esnasında hazırlanan evrakların eksikliğinde kişiye bu durumun bildirilmesi ve eksikliğin giderilmesi 1 aylık süreci kapsamaktadır.
- Oturum İzni Başvuru Formu,
- Pasaport Aslı veya Pasaport yerine geçen orijinal Kimlik Belgesi ve fotokopisi,
- İngiltere Vatandaşı'nın isim bilgilerinin ayrımı yapılmamışsa, İngiltere Temsilciliği'nden alınan kimlik bilgi fotokopisi,
- Dört adet Biyometrik Fotoğraf (Son 3 aylık güncel halinizi yansıtan, yüz hatlarınızın tamamını gösteren arka fonu beyaz biyometrik fotoğraf)
- Kalacağınız yerde güvence vermeniz adına sizden istenen maddi kaynaklarınızın bilgi dökümü,
- Yabancılar için Sağlık Sigortası, (özel sigorta)
- Taşınamaz Konutun Şahsına Ait Bilgiler,
- Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan alınmış olan Provizyon Belgesi istenilen evraklar arasında yer almaktadır.
Uzun Dönem Oturma İzninin Alınması için Evraklar Nedir?
- İkamet İzni Başvuru Formu,
- 18 yaşın altında olan başvuru sahipleri için anne ve babadan alınan Noter Onaylı Muvafakatname,
- Pasaport ya da Pasaport yerine geçecek olan orijinal Kimlik Belgesi ve fotokopisi,
- İkamet İzni Belgesinin İbrazı,
- Dört adet biyometrik fotoğraf, (Son 3 aylık güncel halinizi yansıtan, yüz hatlarınızın tamamını gösteren arka fonu beyaz biyometrik fotoğraf)
- Kalacağı yerde güven teşkil etmesi adına gösterdiği maddi kaynak döküm ve belgeleri,
- Talep edilmesi halinde şirketlerden alınan davet mektubu,
- Yabancılar Sağlık Sigortası, uzatma süresi için sağlık raporu
- Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan Alınan Provizyon Belgesi,
NOT!: Oturma İzni Başvurusu'nun ne amaçla yapılacağı hazırlaması gereken evraklar konusunda önem taşımaktadır. Başvuru sahibi İş ya da Turistik amaçla Türkiye'de Oturum İzni veya Çalışma İzni Başvurusu'nda bulunmak istiyor ise hazırlaması gereken evraklar ve prosedürler bu bağlamda değişiklik göstermektedir.
ingilizkonsoloslugu.net web sitesinin İngiltere Konsolosluğu resmi web sitesi ile bir bağlantısı var mıdır?
Bulunduğunuz web sitesi İngiltere vize işlemleri hakkında başvuru sahiplerine faydalı bilgiler sağlamak amacıyla oluşturulmuştur. ingilizkonsoloslugu.net sitesinin İngiltere Konsolosluğu’nun resmi web sitesi ile ilgili herhangi bir bağlantısı bulunmamaktadır. Consultation For United Kingdom Of Great Britain, bir Alenn DDW ailesi üyesidir. Web sitesi, Türkiye’de bulunan İngiltere Konsoloslukları ve vize başvuru işlemlerine dair bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır. Türkiye’deki İngiltere Konsolosluklarının çalışma saatleri, resmi tatilleri, vize bölümü çalışma saatleri, vize başvurusu yapacak olan vatandaşların başvuru yaparken nasıl bir yol izlemesi gerektiği hakkında bilgiler vermeyi amaçlamaktadır. Consultation For United Kingdom Of Great Britain sitesinde bulunan bilgilerin güncelliği ve doğruluğu konusunda titiz bir şekilde çalışılmaktadır. Ancak zaman zaman ülkelerin vize prosedürleri değişmekte ve dolayısıyla güncelliğini kaybeden bilgiler de olabilmektedir. Yeni ve güncel bilgilere ulaşıldığında en kısa sürede revize edilerek sizlerin bilgisine sunulmaktadır.
Türk Vatandaşı ile Evli İngiliz Vatandaşları'nın Oturum İzni Başvurusu İçin Gerekli Belgeler
- İkamet İzni Başvuru Formu,
- Evliliği Resmi Olarak Kanıtlayan Belge,
- Nüfus Cüzdanının Orijinali ve Fotokopisi,
- Pasaport ya da Pasaport yerine geçecek olan orijinal Kimlik Belgesi ve fotokopisi,
- İkamet İzin Belgesinin İbrazı,
- Dört adet biyometrik fotoğraf, (Son 3 aylık güncel halinizi yansıtan, yüz hatlarınızın tamamını gösteren arka fonu beyaz biyometrik fotoğraf)
- Kalacağı yerde güven teşkil etmesi adına gösterdiği maddi kaynak döküm ve belgeleri,
- Yabancılar için Sağlık Sigortası, (özel sağlık sigortası)
- Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan Alınan Provizyon Belgesi,
- Adli Sicil Kaydı, (kişi özellikle son 5 yıldır Türkiye’de kalıyorsa, adli makamdan temin edilebillir)
Ana Menü
- Öğrenci Vizesi
- Ankara Büyükelçiliği
- İstanbul Başkonsolosluğu
- İzmir Konsolosluğu
- Antalya Konsolosluğu
- Fethiye Fahri Konsolosluğu
- Marmaris Fahri Konsolosluğu
- İngiltere Vizesi - Başvuru
- İngiltere Turistik Vize
- İngiltere Ticari Vize
- İngiltere Aile Ziyaret Vizesi
- İngiltere Erasmus Vizesi
- İngiltere Vize Reddi
- İngiltere Tier 1 Vizesi
- İngiltere Tier 2 Vizesi
- İngiltere Tier 4 Vizesi
- İngiltere Tier 5 Vizesi
- Türkiye'de Oturum ve Çalışma İzni
- Türkiye Oturum İzni
- Türkiye Vizesi
- Türkiye Çalışma İzni
- Türkiye Aile Birleşimi
- Türkiye'de Üniversite Eğitimi
- Türkiye Vatandaşlığı
- Hakkımızda