İngiltere Vatandaşları için Türkiye Vizesi

Türkiye'ye seyahat etmek isteyen İngiltere Vatandaşları arasında Diplomatik Pasaport Hamilleri  vizeden muaf tutulurken, Umuma Mahsus ve Hizmet ve Hususi Pasaport Hamili İngiltere Vatandaşları vizeye tabidir. Bu nedenle anılan ülkeye giriş yapmak isteyen İngiliz Vatandaşı kişilerin pasaport türünü göz önünde bulundurarak Türkiye Vize Prosedürlerini yeri getirmek ile yükümlüdür.

90 güne kadar Türkiye'de belirli bir amaç için kalmak isteyen kişiler elektronik vize uygulaması ile online ortamda gerekli işlemleri tamamlayarak vize almaya hak kazanırlar. Ancak istisnai bazı durumlarda kişinin geçerli Türkiye Vizesi olmasına karşın, ülkeye giriş esnasında ilgili kontrol memuru tarafından uygun bulunmaması halinde kendi ülkesine geri gönderilme durumu yaşanabilmektedir. Bu nedenle vize sahibi olmak kişiye doğrudan ülkeye giriş hakkı tanımayacaktır.

Türkiye'de üç aydan fazla kalmayı planlayan Umuma Mahsus Pasaport Sahibi İngiltere Vatandaşları'nın İngiltere'deki Türkiye Temsilcilikleri'ne şahsen başvuru yapmaları gerekmektedir. Vize işlemlerinde yaşanabilecek gecikmelerden dolayı vize başvurularının planlanan seyahat tarihinden en az bir ay önce yapılması yararlı olacaktır. Tüm uyarılara rağmen geç yapılan başvurular ve yaşanan gecikmeler için dış temsilcilikler sorumlu değildir.

Türkiye Vizesine İlişkin Genel Bilgiler

  • Türkiye Vize Başvuruları için başvuru sahibi tarafından ödenmesi gereken harç ücretleri vardır. Vize başvurusu sonucunun olumsuz olması halinde ilgili birimler tarafından harç bedeli iadesi söz konusu değildir.
  • Türkiye'yi ziyaret etmek isteyen yabancı uyruklu tüm vize başvuru sahiplerinden, Türkiye'de kalacağı süreyi kapsayan geçerli Özel Sağlık Sigortası yaptırmaları şartı aranmaktadır. 
  • Vizenin veya vize muafiyetinin imkan verdiği kalış süresi, her 6 ayda günde 90 günü geçemez. Türkiye’de son 180 gün içerisinde toplam kalış süresinin 90 günü geçmemesi koşulu, Türkiye’ye seyahat edecek tüm yabancı ülke vatandaşları için geçerlidir. Söz konusu kural İngiltere Vatandaşları için de geçerlidir. Esasen, her türlü vize başvurularında, Türk dış temsilciliklerinde en fazla 90 gün ikametli vize verilmekte olup, 90 günden fazla ülkemizde kalmak isteyen yabancıların İl Göç Müdürlükleri'ne “Kısa Süreli İkamet” başvurusunda bulunarak ikametlerini uzatabilmeleri mümkündür. 
  • Çift pasaportlu yabancıların son 180 gün içerisinde ayrı ayrı pasaportlar ile 90’ar gün kalmaları mümkün değildir. 
  • Herhangi bir amaçla Türkiye'ye gelecek 18 yaş altındaki İngiltere Vatandaşı çocukların vize müracaatları sırasında anne-babalarından her ikisinin de muvafakatının alınması gerekmektedir. Anne–babası ayrı olan veya birinin hayatta olmadığını beyan edenlerden ise, çocuğun/çocukların velayetine sahip olduğunu ispat eden belgenin ibraz edilmesi kaydıyla Türkiye'ye geliş amaçlarına uygun vize verilmektedir.

Yukarıda bahsei geçen konular Türkiye'ye kısa süreli ziyaret amacı ile gelmek isteyen yabancı ülke vatandaşlarını kapsamaktadır. Kişilerin seyahat amacı, kalış süresi ve kendisi ülkesindeki durumu Türkiye Vizesi için gerekli belgelerin farklılaşmasına neden olacaktır. Bu yüzden her başvuru sahibinin öncelikli olarak bireysel evraklarını hazırlaması ve akabinde kendisine uygun olan vize tipini seçerek işlemlerini başlatması gerekmektedir.

Türkiye E-Vize Uygulaması

E-vize, Türkiye sınır kapılarında önceki dönemlerde bandrol ya da kaşe ile verilen vizelerin yerini almıştır. Bu uygulama ile başvuru sahipleri ve ilgili vize makamlarının işlem süreleri hızladırılmış ve ülkeye girmek isteyen her başvuru sahibinin bilgileri resmi olarak kayıt altında tutulmaya başlanmıştır. Başvuru sahipleri, E-Vize Uygulaması için ilgili sistem üzerinden gerekli bilgileri girmek ve ödemelerini kredi kartı ile yapmak suretiyle vizelerini elektronik ortamda alabilirler. Başvuru işlemlerinin sorunsuz olarak gerçekleştirilmesi için kişiden tam ve doğru bir şekilde prosedürleri yerine getirmesi beklenir. Türkiye Vizesi için, İngiltere Vatandaşı başvuru sahibi ilgili sistem üzerinden ilk olarak uyruğunu ve pasaport türünü seçer. Seçmiş olduğu kategorilere bağlı olarak sistem otomatik olarak başvuru sahibine ülkede kalış hakkı ile ilgili bilgileri sunar. Bu bilgilerin ardından başvuru sahibi online ortamda vize başvuru formunu doldurur.

Elektronik Vize Başvuru Formu'ndaki bilgilerin doğruluğu kişinin girmiş olduğu verilerle doğru orantılıdır. Bu nedenle formda yapılan herhangi bir hata ya da yanlış girilen bir bilgi alınan vize üzerindeki bilgiler ile kişinin resmi bilgilerinin uyuşmamasına ve buna bağlı olarak ülkeye seyahat ederken sınırda sorun yaşamasına enden olabilir. Form üzerinde yapılan yanlışlıkların düzeltilmesi mümkün olmayacağı için kişinin doğru bilgilerini girerek yenide vize alması beklenir. Türkiye Vizesi için yabancı uyruklu kişilerin vatandaş olduğu ülkeye göre hazırlaması gereken evraklar, vize süresi ve giriş çıkış sayısı değişecektir.

E-Vize Başvurusu'nun başarıyla tamamlanmasının ardından sistem üzerinden elektronik vizeye ulaşılacağı gibi aynı zamanda, e-vize sonucu kişinin e-posta adresine de gönderilmektedir. Başvuru hamillerinin Türkiye E-Vize Belgeleri'nin bir kopyasını alarak havayolları ve gümrük yetkililerine göstermeleri gerekmektedir. Gümrük yetkilileri kendi sistemleri üzerinden pasaport bilgileri ile kişinin Türkiye Vizesi'ni görüntüleyebilmektedir. Ancak sistemsel bir arıza prosedürüne takılmamak ve işlemlerin hızlandırılıp kolaylaştırılması için kişiler vize belgelerini yanlarında taşımaları istenmektedir. Yolculara kişiye Türkiye'ye giriş izni tanıyan bu belgeyi, seyahat sonuna kadar muhafaza etmeleri mecburi kılınmıştır.

Türkiye Vizesi alan bir kişi, bu vize ile yalnızca turistik ve ticari amaçlar için ilgili ülkeye seyahat edebilir. Seyahat süresinin 90 günü aşmaması kuralı vardır. Ancak çalışma, eğitim gibi konualar için Türkiye'ye gelmek isteyen yabancı uyruklu kişinin e-vize yerine kendi ülkesindeki Türkiye Dış Temsilcilikleri aracılığı ile işlemlerini yürütmesine olanacak sağlanmıştır.

İngiltere Vatandaşları için Türkiye Vizesi, başvuru sahibine çok girişli kullanım özgürlüğü tanır. Bu sebeple İngiliz Vatandaşları 90 gün geçerliliğe sahip Türkiye Vizeleri ile birden fazla giriş çıkış yapma hakkına sahip olurlar. Vizenin kullanım hakkı başvuru sahibin uyruğuna göre değişiklik göstermektedir.

Türkiye Vizesi için Pasaport Süresi Kuralı

Türkiye'ye giriş yapmak üzere gelen İngiltere Vatandaşları'ndan vize, vize muafiyeti veya ikamet izin süresinin bitiminden itibaren en az 60 gün geçerli pasaport veya pasaport yerine geçen belge talep edilmektedir. Pasaportların 10 yıldan eski olmaması gerekir. Pasaport yaprakları yırtılmış, çürümüş, fotoğrafı sökülmüş, yazılarının okunamayacak derecede silik pasaportlar işleme konulmaz.

Ne Kadar Süre Önce E-Vize Başvurusu Yapılabilir?

Kısa süreli kalışlar için, kişinin seyahat tarihine kadar Türkiye E-Vize Başvurusu yapmasına olanak sağlanmaktadır. İşlem süresi ve yerine getirilmesi gereken koşulların tamamlanmasının ardından kişiye online başvuru işlemleri esnasında sayfa sonunda e-vize ye ulaşabileceği bir bağlantı adresi verilecektir. Aynı zamanda online başvuru formuna yazılan e-mail adresine de alınan Türkiye Vizesi belge olarak gönderilmektedir. Buradaki önemli nokta işlemlerin elektronik ortamda gerçeklemesi nedeni ile sistem üzerinde yaşanması muhtemel olan herhangi bir aksaklık durumda seyahat tarihinde gecikme yaşamamak için en az 48 saat önce vize işlemlerinin başlatılmasında fayda görülmektedir. Aksi halde Türkiye E-Vize sonuçlanma süresi 1 iş günüdür.

İngilizkonsoloslugu.net web sitesinin İngiltere Konsolosluğu resmi web sitesi ile bir bağlantısı var mıdır?
Bulunduğunuz web sitesi İngiltere vize işlemleri hakkında başvuru sahiplerine faydalı bilgiler sağlamak amacıyla oluşturulmuştur. İngilizkonsoloslugu.net sitesinin İngiltere Konsolosluğu’nun resmi web sitesi ile ilgili herhangi bir bağlantısı bulunmamaktadır.Consultation For United Kingdom Of Great Britain, bir Alenn DDW ailesi üyesidir. Web sitesi, Türkiye’de bulunan İngiltere Konsoloslukları ve vize başvuru işlemlerine dair bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır. Türkiye’deki İngiltere Konsolosluklarının çalışma saatleri, resmi tatilleri, vize bölümü çalışma saatleri, vize başvurusu yapacak olan vatandaşların başvuru yaparken nasıl bir yol izlemesi gerektiği hakkında bilgiler vermeyi amaçlamaktadır. 
Consultation For United Kingdom Of Great Britain sitesinde bulunan bilgilerin güncelliği ve doğruluğu konusunda titiz bir şekilde çalışılmaktadır. Ancak zaman zaman ülkelerin vize prosedürleri değişmekte ve dolayısıyla güncelliğini kaybeden bilgiler de olabilmektedir. Yeni ve güncel bilgilere ulaşıldığında en kısa sürede revize edilerek sizlerin bilgisine sunulmaktadır. 

Turistik Türkiye Vizesi Nasıl Alınır?

Diplomatik Pasaport Hamili İngiltere Vatandaşları Türkiye'ye yapacakları turistik seyahat için vizeden muaf tutulmuşlardır. Umuma Mahsus ve diğer resmi (Hizmet ve Hususi) Pasaport Hamili İngiltere Vatandaşları vizeye tabidir. Verilen Turistik Türkiye Vizesi için kalış süresi 180 gün içerisinde 90 gün olarak tanımlanmıştır. Ancak 90 günü aşan turistik ziyaretler için Türkiye'den Oturum İzni alınması zorunludur. Bu nedenle kişilerin başvuru öncesinde gidiş amacı ve kalış süresini doğru olarak belirlemesi gerekmektedir. 

Başvuruda bulunulan Turistik Türkiye Vizesi için, kişi bir yakınını ziyaret etmek istiyor ya da yakının yanında konaklamayı amaçlıyorsa davet mektubu ibraz etmek zorundadır. Davetiye Belgesi'nde davet eden kişinin, T.C Kimlik numarası, kimliği, davetli ismi, oturma adresi, iletişim numarası, kalınacak süre ve amaç, başvuru sahibi ile akrabalık bağının olup olmadığı gibi bilgilerinin doğru olarak yazılması gerekmektedir. Eğer ki, davet eden taraf bir kurum ise, vergi bilgileri talep edilmektedir. Ayrıca, davet eden kişinin söz konusu davet mektubunda, davetlinin yiyecek ve konaklama sağlama sorumluluğu kendine ait olmak üzere masraflarını karşılayacağını beyan etmesi istenmektedir. Başvuru sahibinin, yeterli veya düzenli imkâna sahip olması şartı aranmaktadır. 

İngiliz Vatandaşları için Turistik Türkiye Vizesi Gerekli Belgeler

  • Pasaport Aslı veya Pasaport Yerine Geçen Seyahat Belgesi, (Dönüş tarihinden itibaren 60 gün daha geçerliliğini koruyan)
  • 1 adet güncel tarihli arka fonu beyaz biyometrik fotoğrafı, (Başvuru formu için gerekli olup taratılarak sisteme yüklenmesi gerekmektedir)
  • Konaklanacak Gün Sayısı Kadar Yeterli Maddi İmkana Sahip Olunduğunu Kanıtlayan Gelir Belgesi,
  • İlgili Ülkedeki Konaklama Kanıt Belgesi, ( Geliş amacına uygun olarak başvuru sahibinin Türkiye'de nerede kalacağını resmi olarak kanıtlaması gerekmektedir)
  • Uçuş Bilgilerinin İbrazı ( İngiltere'den Türkiye'ye seyahat edilirken yolculuk için hangi ulaşım aracının kullanıldığı beyan edilmelidir) gibi belgelerin sunulması beklenmektedir.

Türkiye Çalışma Vizesi Nasıl Alınır?

İngiltere Vatandaşları'nın, Türkiye'de çalışabilmek için gereken Çalışma İzin Başvuruları'nı, İngiltere'deki Türk Temsilcilikleri'ne yapmaları  gerekmektedir. İngiltere Vatandaşları'nın söz konusu başvurularına paralel olarak, bünyelerinde çalışacakları Türk firmaları yetkililerinin de eşzamanlı olarak Türkiye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na müracaat etmeleri gerektiği beyan edilmiştir. 

Türkiye Çalışma İzni Başvuruları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından olumlu veya olumsuz sonuçlandırılır. Çalışma İzinleri aynı zamanda ikamet izni yerine geçmektedir. Bu sebeple, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından çalışma izni onaylanan İngiltere Vatandaşı'ndan, Türk temsilciliklerince Giriş Vizesi Harcı, Çalışma İzni Belgesi Harcı ve İkamet Harcı tahsil edilir. Çalışma İzin Kartı Türkiye'de ikamet izni yerine geçtiği için Türk dış temsilcilikleri tarafından verilen “Çalışma Meşruhatlı Vize” ülkemize giriş amaçlı olup, en fazla 90 gün süreyle verilmektedir. 

Türkiye Staj Vizesi/ Çalışma İzni Muafiyetleri 

İlke olarak, Türkiye'de gerçekleştirilmek istenen her türlü özel staj için, başvuru sahibinin Türkiye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan Türkiye Çalışma İzni alması gerekmektedir.

Aşağıdaki şartlara sahip olan başvuru sahiplerinin Çalışma İzni almalarına gerek yoktur.

  • Türkiye’nin taraf olduğu ikili ya da çok taraflı sözleşmelerle çalışma izninden muaf tutulanlar, 
  • Yurt dışında daimi ikamete sahip olup ilmi, kültürel ve sanatsal etkinlikler için 30 günden az, sportif faaliyetler amacıyla 120 günden az süre ile geçici olarak Türkiye’ye gelecek yabancılar, 
  • Türkiye’ye ithal edilen makina ve ekipmanın montajı, bakım ve onarımı, kullanımına ilişkin eğitimlerin verilmesi veya ekipmanı teslim almak veya Türkiye’de arızalanan araçların onarımı amacıyla; Türkiye’ye giriş tarihinden itibaren bir yıl içinde toplam üç ayı geçmemek ve bu durumu ibraz edeceği belgeler ile kanıtlamak şartıyla gelenler, 
  • Türkiye’den ihraç edilen ya da Türkiye’ye ithal edilen mal ve hizmetlerin kullanılmasıyla ilgili eğitim görmek amacıyla, Türkiye’ye giriş tarihinden itibaren 1 yıl içinde toplam 3 ayı geçmemek ve bu durumu ibraz edeceği belgeler ile kanıtlamak koşuluyla Türkiye’de bulunanlar, 
  • Belgeli turizm işletmelerinin sınırları dışında faaliyette bulunacak fuar ve sirklerde gösteri ve benzeri görevli olarak Türkiye’ye giriş tarihinden itibaren 6 ayı geçmemek ve bu durumu ibraz edeceği belgeler ile kanıtlamak şartıyla bulunanlar, 
  • 2 yılı geçmemek ve eğitim süresiyle sınırlı olmak üzere, durumunu, ibraz edeceği belgelerle kanıtlayarak, üniversiteler ile kamu kurum ve kuruluşlarına bilgi ve görgülerini artırmak üzere gelen yabancılar, 
  • Sosyo-kültürel ve teknik alanlar ile eğitim konularında 6 ayı aşmayan bir zamanda Türkiye’ye hizmet ve katkı sağlayabilecekleri ilgili makamlarca bildirilenler, 
  • Ulusal Ajans tarafından yürütülen programlar çerçevesinde gelen yabancılar, 
  • Uluslararası stajyer öğrenci programları kapsamında staj görecek yabancılar, 
  • Çalışma süresi 8 aydan fazla olmamak kaydıyla Türkiye’ye gelen tur operatörü temsilcisi yabancılar, 
  • Futbol Federasyonu veya Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü tarafından, istekleri uygun bulunan yabancı futbolcular ile diğer sporcu ve antrenörler, 
  • İlgili makamdan  “Uygunluk Onayı Belgesi” edinmiş Türk Uluslararası Gemi Siciline kayıtlı ve kabotaj hattı dışında çalışan gemilerde görevli yabancı gemi adamlar, 
  • Türkiye AB Mali İşbirliği Programları kapsamında yürütülen projelerde görev yapan yabancı uzmanlar. 

55. madde kapsamında ülkemize gelen bu yabancıların oturum izinleri “Kısa Dönem ikamet izni" adı altında İl Göç İdaresi Müdürlüklerince verilmektedir. Muafiyet süreleri uzatılmamaktadır. Bu çerçevedeki yabancılar bir takvim yılı içerisinde muafiyet hükümlerinden sadece bir kez yararlanabilmektedir. Ancak, bu haktan yararlanabilmek için yabancının daha önce aynı amaçla almış olduğu oturum izni tezkeresinin bitiş tarihinden itibaren 3 ay geçmiş olması şartı aranmaktadır. Muafiyet sürelerinden daha fazla süre çalışılacak olunması durumunda yabancının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan Türkiye Çalışma İzni alması zorunludur. 

Basın Meşruhatlı Vizeler Ne Demektir?

Daimi göreve atanmaksızın, geçici olarak ülkemize gelecek İngiltere basın mensuplarının “Basın Meşruhatlı Vize” almaları istenmemektedir. Vizeye tabi ülkelere mensup basın mensuplarının ise turistik vize alması yeterli olacaktır. Kısa dönem oturum izni alan medya mensuplarından ayrıca çalışma izni talep edilmez. Türkiye'ye atanan medya mensuplarının “Basın Meşruhatlı Vize” alabilmeleri izne tabidir. 

Tur Operatörü Vizesi Kimlere Verilir?

Tur operatörü temsilcisi olan İngiltere Vatandaşları, 8 aya kadar olan görevleri için çalışma izni almaktan muaf tutulmaktadır. Tur operatörü temsilcisi olarak İl Göç Müdürlükleri'nden oturum izni talep eden İngiltere Vatandaşları'nın başvuruları “turizm vizesi” çerçevesinde değerlendirilmektedir. 

Taşımacılık Vizesi Kimlere Verilir?

  • Taşımacılık vizesine başvuran İngiltere Vatandaşları'na, gerekli belgelerini ibraz etmeleri durumunda 1 yıl geçerli, çok girişli vize verilebilir. 
  • Türkiye’deki yabancı Din Kuruluşlarında resmi olarak görevlendirilen personel 
  • Din kurumlarında görevlendirilen İngiltere Vatandaşları'nın çalışma izinleri istisnai kapsamda olup, izin başvuruları Türk Dışişleri Bakanlığı kanalı ile yapılmakta ve Türkiye'de çalışmak üzere oturum izinleri ise Türk İçişleri Bakanlığı'nca verilmektedir. 

Kazı, Araştırma, Belgesel, Film Çekimi vizesi Kimlere Verilir?

  • Kazı ve Araştırma için, İngiltere'deki Türk temsilcilikleri aracılığıyla amacına uygun vize alınarak Türkiye'ye giriş yapılması gerekmektedir. 
  • Türkiye'ye film ve belgesel çekimi için gelmek isteyen İngiltere Vatandaşları'nın, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü’nden ve ilgili Valilik’ten izin alması gerekmektedir. 
  • Türkiye’de; arkeolojik, tarihsel, jeolojik, sosyolojik ve doğaya ait konularda yapılacak ilmi araştırmalar, incelemeler, ses bandı, video kayıt, belgesel film ve fotoğraf çekimleri için ilgili kuruluşlara doğrudan müracaat edilir. Bunların dışında kalan arkeolojik kazılar ve sualtı arkeoloji araştırmaları ile yüzey araştırmaları ve tapu kadastro kayıtlarında yapılacak araştırmalara ilişkin başvurular, Türkiye içinde, İngiltere'nin Türkiye'deki diplomatik temsilciliği aracılığıyla Türk Dışişleri Bakanlığı'na; yurtdışında ise İngiltere'deki Türk Temsilcilikleri aracılığıyla Türk Dışişleri Bakanlığı'na yapılmaktadır.  

Duyurular

İngiltere Başkonsolosluğu ile telefonla iletişim kurmak için,

İngiltere İstanbul Başkonsolosluğu ile telefonla iletişim kurmak için (212) 334 6400 numarayı kullanabilirsiniz. ...
2023-08-07 13:01:44

İngiltere konsolosluk açılış ve kapanış saatleri

İngiltere Başkonsolosluğu açılış ve kapanış saatleri 08.30 / 16.45 arasındadır. ...
2023-08-07 13:01:30

İngiltere Konsolosluğu vize tarifeleri hakkında bilgilendirme

İngiltere Konsololosluk vize süre tarifeleri aşağıda ki gibidir; İngiltre vize başvuru 6 ay İngiltre vize başvuru 2 yıl İngiltre viz...
2023-08-07 10:32:48

İngiltere Vizelerinde Online Başvuru Süreci Başladı!

İngiltere Vizelerinde Online Başvuru Süreci Başladı! İngiltere Konsolosluğu Bursa, Adana, Antalya, Gaziantep için mail aracılığıyl...
2023-08-07 10:28:34
Tüm Duyurular
Türkiye Vizesi